Ad Konings Familieverhalen

V. De Lantaarnopsteker

Je bent een echte boerenzoon, daar is geen twijfel over mogelijk. Opgegroeid in de besloten en vertrouwde omgeving van de agrarische gemeenschap van de Hasselt. Maar ja, tijden veranderen, je bent een harde werker maar onvoldoende ondernemer om de boerderij van je ouders voort te zetten.

Je wordt dus wever en gaat wonen in de Groeseind, een wijk dicht bij de fabrieken en met eenzelfde sociale sfeer als in de Hasselt. Veel bekende boerenzonen hebben er ook hun toevlucht gezocht. Samen met hen houd je de herinnering aan vroeger levendig. Tientallen jaren later zullen mensen je nog herinneren als een van de sfeerbepalende personen uit het oude Groeseind.

Als een van je zonen weduwnaar wordt en achterblijft met 4 kleine kinderen, aarzel je niet; je neemt jarenlang twee kleinzonen in huis en voedt ze op samen met je vrouw Mien. Je bent ook korte tijd lantaarnopsteker geweest; licht brengen waar het donker wordt. Dat past goed bij je. Daarom staat lantaarnopsteker symbool voor de manier waarop je je leven hebt geleid.