Ad Konings Familieverhalen

VI. De Loodgieter

Janus heeft al voor zijn huwelijk plannen om een eigen bedrijf te beginnen. Waarom hij loodgieter wordt is voor een groot deel toeval. Of toch niet? Janus wordt loodgieter als de eerste woningbouwverenigingen ontstaan. De gemeente Tilburg heeft plannen voor stadsvernieuwing: er zullen veel nieuwe huizen gebouwd gaan worden. Dat niet alleen; er zullen waterleidingen en rioleringen moeten worden aangelegd. Er is dus veel werk aan de winkel.

Als zijn oudste zoon Goof eindelijk van de lagere school komt, is voor Janus het moment aangebroken om officieel een eigen zaak te beginnen. Vader en zoon gaan beiden vol enthousiasme aan de slag. Janus jr., zijn tweede zoon komt ook in de zaak. De toekomst lacht hen tegemoet.

Janus weet niet dat zijn zoon Goof in de tweede wereldoorlog zal sneuvelen en dat twee zonen kort daarna zullen overlijden aan een besmettelijke ziekte. Hij weet ook nog niet dat na het overlijden van zijn vrouw Fien, zijn bedrijf uiteen zal vallen als gevolg van eigenwijsheid en broedertwist.